InnoGenerics, de grootste medicijnfabriek van Nederland, moest gisteren op last van de rechtbank Den Haag de poort sluiten. De fabriek in Leiden was gespecialiseerd in de productie van medicijnen waarop geen patent meer rust waaronder antibiotica, pijnstillers en antidepressiva. Door het faillissement van InnoGenerics kan er binnen enkele maanden een tekort ontstaan, waarschuwde minister Kuipers.

Kamerleden wilden failliet InnoGenerics behouden

Tenminste één van de lessen van de coronacrisis moeten we bij gelegenheid nog eens overdoen, namelijk de les dat we in ons geavanceerde land niet in staat zijn om een boel mondkapjes en andere medische hulpmiddelen te maken wanneer zich plotseling een grote vraag voordoet. Om te voorkomen dat we bij een volgende crisissituatie opnieuw afhankelijk zijn van China en charlatans als Sywert van Lienden om aan essentiële middelen te komen, drongen Kamerleden van links tot rechts er dit voorjaar bij het kabinet op aan om InnoGenerics overeind te houden. Het resultaat? Gisteren werd de enige Nederlandse fabriek die op grote schaal deze pillen kan draaien failliet verklaard.

Nederland was grootmacht in medicijnproductie

Nog maar een jaar of twintig geleden werden de meeste medicijnen in Europa gemaakt. Nederland was een grootmacht in deze sector, denk aan Organon en Gist-Brocades dat grote hoeveelheden penicilline produceerde. Anno 2022 komen de werkzame stoffen niet meer uit Delft of Oss maar uit Azië. Lekker goedkoop, zeker, maar wel met een paar nadelen. Als Xi Jinping straks bijvoorbeeld nóg meer Oeigoerse vrouwen dwingt om zich als teven te laten steriliseren en zich in 2024 ook nog Taiwan toe-eigent, kunnen we bijvoorbeeld roepen wat we willen. We kunnen moord en brand schreeuwen over mensenrechten en zelfbeschikking maar al onze principes zullen zo mogelijk nog holler en betekenislozer klinken dan nu al het geval is.


Alliantie wilde horrorscenario medicijntekort voorkomen

Want we hebben geen poot meer om op te staan. Zoals Poetin ons van het gas af kon snijden, kan Xi Jinping ons straks een scala aan essentiële medicijnen onthouden. Bloedverdunners, antibiotica, tabletten tegen pijn, depressie, hart- en vaatziekten: Beijing kan naar believen de toevoer van grondstoffen en pillen doseren. Precies om dit horrorscenario te voorkomen stuurde een alliantie van zorgorganisaties in maart dit jaar een brandbrief naar gezondheidsminister Ernst Kuipers. Het was geen nietszeggend clubje, die alliantie, de afzenders waren hoogleraren van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboudziekenhuis, de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en apothekersvereniging KNMP.

Kabinet stak miljoenen in voortbestaan failliet InnoGenerics

De echo van hun noodkreet klonk door tot in het parlement waar onder meer de SP, de PvdA en de VVD pleitten voor behoud van de Leidse pillendraaier, als het moest door zorgverzekeraars te dwingen dertig tot veertig procent van hun medicijnen in Nederland te laten inkopen. ‘We hebben van de coronapandemie geleerd dat we niet te afhankelijk willen zijn van een land als China voor bepaalde medicijnen en medische hulpmiddelen,’ zei VVD-Kamerlid Judith Tielen. Het moet gezegd, het kabinet bleef niet doof voor deze boodschap. Twee jaar geleden stak de overheid miljoenen in het ‘redden’ van InnoGenerics. Het baatte niet. We zullen zien of het schaadt.

Bron : faillissementsdossier.nl